Zwanger: wat houdt dat precies in en wat moet je verwachten?

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent breekt een bijzondere periode in je leven aan. Een periode van aftellen en een periode van voorbereiding op de geboorte. Toch kun je ook onzeker zijn over de komende tijd. Want een zwangerschap; wat houdt dat precies in en wat moet je allemaal verwachten?

Eerste bezoek

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je contact met de ons opneemt zodat we een eerste controle en kennismaking kunnen inplannen. Hierbij is je partner natuurlijk ook welkom. Tijdens deze eerste ontmoeting komen verschillende onderwerpen aan bod:

 • De uitgerekende datum wordt bepaald
 • Je bloeddruk wordt gemeten
 • Jouw gezondheid en die van jullie familieleden wordt besproken
 • Bespreking van verschillende onderzoeken zoals de prenatale screening screening, de NIPT en de screening op structureel lichamelijke afwijkingen met de 20 wekenecho.

Tijdens je zwangerschap kun je veel vragen hebben. Aarzel niet om deze te stellen, we voorzien je graag van informatie. Schrijf eventuele vragen van tevoren op, zodat je ze tijdens je bezoek niet vergeet te stellen.

Controles

Wij controleren regelmatig het verloop van je zwangerschap. Tot 28 weken in je zwangerschap kom je ongeveer elke 4 weken een keer langs, daarna iets vaker en de laatste 4 weken zelfs wekelijks. Tijdens deze controles doen wij lichamelijk onderzoek. Verschillende zaken worden onderzocht: groeit je kindje voldoende, hoe is zijn/haar hartslag en ligging (tegen het eind van je zwangerschap de indaling) en hoe is jouw eigen bloeddruk?

Echo’s

Tijdens je zwangerschap voeren wij verschillende echo’s uit. Zo maak je de groei van je kindje van stap tot stap mee.

 • Bij 7-8 weken:
  Vitaliteitsecho. We voeren de vitaliteitsecho meestal uit tijdens je eerste bezoek aan de praktijk. Bij deze echo bekijken we of het embryo zich in de baarmoeder bevindt en of er positieve hartactie is. Deze echo is ook bedoeld om ongerustheid weg te nemen.
 • Tussen de 10e en 12e week:
  Termijnecho. We meten het embryo nogmaals op. Zo kunnen we nauwkeurig de uitgerekende datum vaststellen. Er kan gekozen worden om prenatale screening en/of de NIPT uit te voeren. 
 • 13-weken echo:
  ETSEO. Tussen de 12+3 en 14+3 weken wordt het ETSEO (eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek) verricht in het Echocentrum Bergen op Zoom e.o. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt.
 • 20-weken echo:
  TTSEO. Tussen de 19 en 21 weken wordt het TTSEO (tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek) verricht in het Echocentrum Bergen op Zoom e.o. De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. U kiest zelf of u de 20 wekenecho wilt. 

Relevante blogs