Kraamtijd: herstel en geniet!

Tijdens de kraamtijd moet je wennen aan de nieuwe situatie, maar vergeet vooral niet om van deze bijzonder periode te genieten! Geef je lichaam genoeg tijd om te herstellen van de voorgaande zwangerschap en bevalling. Het is heel normaal dat dit enkele weken tot maanden duurt.

Al tijdens de bevalling wordt de kraamverzorgende door ons gebeld. Zij assisteert bij de bevalling en blijft de eerste paar uur daarna bij jou en je kindje voor verzorging en observatie.

Tijdens de kraamtijd komt de kraamverzorgende gemiddeld 8 dagen lang een bepaald aantal uren per dag in huis om jou en je kindje te assisteren. Daarnaast voert zij ook licht huishoudelijke taken uit. Denk aan het draaien van de kraamwas en het schoonhouden van slaapkamer, babykamer, toilet en douche.

Mochten er in de kraamtijd problemen ontstaan dan kan in overleg met de verloskundige het aantal uren/dagen worden uitgebreid. We komen een aantal keer in de kraamweek thuis langs om te kijken hoe het met jou en de kleine gaat. Tevens nemen wij de situatie met de kraamverzorgende door. Ook tijdens de kraamtijd houden wij als verloskundigen de eindverantwoordelijkheid. De kraamverzorgster rapporteert daarom alle bijzonderheden aan ons.

Ook wanneer je tijdens de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle was is het mogelijk dat wij je begeleiden in de kraamweek. Het is fijn als je jezelf al tijdens de zwangerschap bij ons aanmeldt zodat je een keer langs kan komen op de praktijk om kennis te maken. Wanneer je bent bevallen neemt het ziekenhuis met ons contact op en komen wij de volgende dag bij je thuis langs.

Relevante artikelen