Kraamzorg: wat kan ik ervan verwachten en wat kost het?

Bijgewerkt : 24 februari 2017

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Deze uren moeten verdeeld worden over uiterlijk tien dagen. Als je in het ziekenhuis of geboortecentrum bevalt ontvang je thuis minder uren kraamzorg.

In 2017 geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,30 euro per uur voor kraamzorg die je thuis ontvangt. Als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt betaal je voor het kind 17 euro per dag en 17 euro voor de moeder, plus 333,46 euro (2017) aan wettelijke eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling.

De kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende worden vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage bij bevalling in het ziekenhuis.

Wat kan je van kraamzorg verwachten?

De kraamverzorgende houdt de gezondheid van jou en je baby in de gaten en voorziet jou en je partner van advies. De kraamtijd is de periode direct na de bevalling waarin je tijd krijgt om op weer op krachten te komen. De kraamverzorgende is er voor jou en je baby. Een geruststellende gedachte dat je in de eerste dagen na de bevalling terug kunt vallen op een ervaren professional!

De kraamverzorgende verricht iedere dag medische controles bij jou en je baby en houdt de medische gegevens bij in een dossier. In het geval van eventuele problemen zal zij met ons, de verloskundigen, en/of de huisarts overleg plegen. De kraamverzorgende geeft jou advies over verzorging, voeding en andere zaken die bij de kraamtijd horen. De kraamverzorgende neemt ook huishoudelijk taken over, waaronder verschoning van je bed en die van je baby, schoonmaak van jouw kamer en badkamer en verzorging van de lunch.


Terug naar nieuwsoverzicht