Beladvies

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Je kunt ons spoednummer bellen zodra je denkt dat de bevalling bezig is, in het geval van ongerustheid, een noodsituatie of complicatie. Hier vertellen we je tijdens de controles meer over, de belinstructies worden persoonlijk afgestemd.

Je belt nooit voor niets! Liever een keer te veel bellen, dan te weinig!

Ons spoednummer is: 06 – 516 901 91 (24/7 bereikbaar)

Voor niet dringende zaken kun je ons overdag bereiken op: 0166 – 604 664

Wanneer je gaat bevallen

Zodra jij denkt dat de bevalling bezig is kun je ons bellen. De bevalling is bezig wanneer je ontsluitingsweeën hebt die om de 3 tot 5 minuten komen en 60 tot 90 seconden duren.  Bij een eerste kindje houden we vaak als richtlijn 1 uur lang ontsluitingsweeën aan voor je ons belt. Bij een volgend kindje adviseren we te handelen naar eigen inzicht. Bel ons wanneer de weeën door lijken te zetten. Meestal komen ze dan om de 5 minuten.

Bij het breken van de vliezen

  1. Als het vruchtwater niet helder is maar geel, groen of bruin dien je ons meteen te bellen (ook ‘s nachts).
  2. Als je vliezen tussen 08:00 en 22:00 uur breken kun je ons direct bellen.
  3. Als ’s nachts je vliezen breken en het vruchtwater kleurloos is mag je, als de weeën nog niet op gang zijn gekomen, wachten tot de volgende ochtend met bellen.
  4. Wanneer het hoofdje van de baby niet goed is ingedaald kan het zijn dat we tijdens de controle ander beladvies geven ten aanzien van het breken van de vliezen. Het is dan altijd belangrijk ons meteen te bellen en te gaan liggen.

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies vermengd met slijm mag vanaf 37 weken. Bel ons voor de 37 weken altijd met helderrood bloedverlies. Als je weeën hebt is bloedverlies normaal. Verlies je meer bloed dan je normaal menstrueert?  Dan moet je ons bellen.

Geen of minder leven voelen

Vanaf 28 weken zwanger zou je iedere dag de baby moeten voelen bewegen. Als je geen activiteit voelt, of minder dan normaal, neem dan contact op. Ook als je hierover twijfelt mag je ons bellen.

Bij twijfel, altijd bellen!