Slapeloosheid en vermoeidheid tijdens je zwangerschap: is dat vreemd?

Bijgewerkt : 26 juli 2021

Als je zwanger bent, verandert er van alles in je lichaam. Al die veranderingen slurpen energie! Ook al voel je je vermoeid, toch kan het zijn dat je ’s nachts slecht slaapt en veel wakker bent. Herken je dit probleem niet? Dan ben je een uitzondering: 4 op de 5 zwangeren heeft te maken met slapeloosheid en vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg rust krijgt?

Slapeloosheid tijdens de zwangerschap: hoe komt dat?

De hormonen in het eerste trimester zorgen ervoor dat je slecht slaapt. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor je slechte nachtrust heet ‘progesteron’: een onmisbaar hormoon trouwens! Het zorgt er onder andere voor dat de baarmoederwand in optimale conditie blijft, je baby voeding krijgt en dat je lichaam zich klaarmaakt voor het geven van borstvoeding.

In het tweede trimester verbetert de slaap bij veel vrouwen gelukkig. Je moet dan echter wel wennen aan je veranderende lichaam. Slapen op je zij met opgetrokken knieën is de meest comfortabele houding. Je kunt je positie ondersteunen door een kussen achter je rug te plaatsen.

In de laatste fase van je zwangerschap moet je door de druk van de baarmoeder op je blaas vaker plassen. Ook kun je te maken krijgen met maagzuur en kramp in je benen. Soms zit je opzwellende buik in de weg, waardoor je minder goed slaapt.

Slaaptips voor tijdens je zwangerschap

  1. Zoals gezegd: ondersteun je lichaam met een zwangerschapskussen of een normaal kussen. Probeer op je linkerzij te slapen. De baarmoeder drukt dan minder op je lever, wat comfortabeler is.
  2. Neem een warm bad, kort voor het slapengaan. Dat zijn twee vliegen in één klap: je wordt er heerlijk ontspannen van én lekker slaperig.
  3. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want die trek hé… Probeer toch twee uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. Snacks kunnen zorgen voor maagzuur of oprispingen. Dat wil je zeker ‘s nachts voorkomen!

Heb jij te maken met slapeloosheid en/of vermoeidheid tijdens je zwangerschap? Stel je vragen tijdens een (online) afspraak. We geven je dan graag nog wat extra tips!


Terug naar nieuwsoverzicht