Vervelende bijzaak van je zwangerschap: misselijkheid

Bijgewerkt : 06 februari 2019

Zwanger zijn is iets prachtigs, maar de ochtendmisselijkheid die daar mee samenhangt natuurlijk niet. Zo’n zeventig procent van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid en vijftig procent van de vrouwen gaat aan het braken.

Misselijkheid tijdens je zwangerschap is dus iets wat bij heel veel vrouwen voorkomt, maar de manier waarop dat precies gebeurt verschilt per vrouw. Sommige vrouwen zijn de hele dag beroerd, anderen alleen ’s avonds en sommigen als ze niet genoeg geslapen hebben. Ochtendmisselijkheid kan rond de zesde week van de zwangerschap starten en bereikt een hoogtepunt rond de achtste en negende week. Bij bijna alle vrouwen verdwijnt de misselijkheid na twaalf tot veertien weken weer.

Geur

Ochtendmisselijkheid is vaak geur-gerelateerd. Vooral in de eerste stadia van je zwangerschap is je reuk heel sterk. In de eerste drie maanden is vaak sprake van een verhoogde gevoeligheid en afkeur voor bitter. Als je 4 tot 9 maanden zwanger bent is er een voorkeur voor zout. Het is niet altijd mogelijk om een raam open te zetten of weg te lopen voor wat frisse lucht als het je allemaal wat je teveel wordt, bijvoorbeeld als je in een volle lift staat. Neem daarom een zakdoekje met bijvoorbeeld citroen- of rozemarijn-extract mee. In ‘geval van nood’ kun je dan een snufje frisse lucht nemen.

Doe wat voor jou werkt

Blijf genoeg drinken. Dat is echter makkelijk gezegd als je maag niks binnen houdt. Het effect zal zichzelf echter versterken: hoe minder je drinkt, hoe beroerder je jezelf zult voelen. Om toch genoeg vocht binnen te krijgen kan je experimenteren met wat je wél binnenhoudt. Qua voedsel kun je een half uur voor je opstaat droog voedsel zoals crackers, ontbijtgranen of yoghurt proberen. Sommigen verdragen koud voedsel zoals watermeloen of een waterijsje juist beter. Probeer gedurende de dag kleine porties te eten, een lege maag zorgt juist voor extra misselijkheid.

Sla een dagje over

Maakt de gedachte om uit bed te stappen je alleen maar zieker? Blijf lekker liggen. Je lichaam werkt keihard om je baby te laten groeien. Het is dus helemaal niet zo vreemd om jezelf een dagje rust te gunnen!


Terug naar nieuwsoverzicht