Je eerste bezoeken aan Sifra, hoe gaat dat?

Bijgewerkt : 02 januari 2018

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak met ons maakt. Wij brengen vervolgens je huisarts op de hoogte van je zwangerschap.

Bij je eerste bezoek aan Sifra wordt je kort onderzocht. Je bloeddruk wordt gemeten en er wordt een eerste echo gemaakt. Zo´n eerste echo heet een vitaliteitsecho en is erop gericht te bekijken of het embryo zich in de baarmoeder bevind, of het een één- of meerling is en of er positieve hartactie is. Daarnaast bespreken we tijdens je eerste bezoeken verschillende onderwerpen. Hieronder een overzicht:

Eerdere zwangerschappen

Wij zullen je vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger geweest bent, zullen we bespreken hoe die zwangerschap verlopen is.

Gezondheid

We willen een zo compleet beeld krijgen van je algemene gezondheid. We bespreken dan ook eventuele ziekten, operaties, bloedtransfusies en medische behandelingen die je in het verleden het ondergaan. We bespreken ook of je recent medicijnen gebruikt hebt, te kampen hebt met gezondheidsklachten, of je rookt en alcohol of drugs gebruikt (hebt).

Gezondheid van familie en partner

Komen er bepaalde ziekten zoals spierziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of hartafwijkingen in je familie of in die van je partner voor?

Leefomstandigheden

We bespreken samen je leefomstandigheden. Hoe woon je: alleen of met een partner? Wat doe je in het dagelijks leven? Omdat je in je zwangerschap te maken krijgt met veranderingen op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk bespreken we jouw leefsituatie.

Onderzoek

We bespreken welke onderzoeken je uit kunt laten voeren. Denk aan bloedonderzoek, mogelijkheid van een screening op downsyndroom en een 20 wekenecho.

Uitgerekende datum

Bij de tweede of derde controle wordt weer een echo uitgevoerd. Met deze ‘termijnecho’ kunnen we precies zien hoever je op dat moment zwanger bent en daarmee de uitgerekende datum vaststellen. HIER lees je meer over de verschillende echo’s tijdens je zwangerschap.

Om de uitgerekende datum vast te stellen hebben we niet alleen de termijnecho nodig, maar ook de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt die datum het beste als geheugensteuntje opschrijven. Als je de pil gebruikt hebt, kun je de datum waarop je bent gestopt ook het beste opschrijven.

Verloop zwangerschap

Wij controleren regelmatig het verloop van je zwangerschap. Tot 28 weken in je zwangerschap kom je ongeveer elke 4 weken een keer langs, daarna iets vaker en de laatste 4 weken zelfs wekelijks. Tijdens deze controles doen wij lichamelijk onderzoek. Verschillende zaken worden onderzocht: groeit je kindje voldoende, hoe is zijn/haar hartslag en ligging (tegen het eind van je zwangerschap de indaling) en hoe is jouw eigen bloeddruk? Daarnaast bespreken we wat je tijdens je zwangerschap wel en niet kunt eten.

Heb je vragen?

Natuurlijk kun je alle vragen die in je op komen aan ons stellen. Om niks te vergeten kun je je vragen het beste opschrijven. Uiteraard is je partner of iemand anders ook van harte welkom bij je bezoeken aan Sifra.


Terug naar nieuwsoverzicht