Echo’s tijdens je zwangerschap: zo zit dat

Bijgewerkt : 16 december 2022

Tijdens je zwangerschap voeren wij verschillende echo’s uit. Zo maak je de groei van je kindje van stap tot stap mee. In onze verloskundigenpraktijk in Tholen kun je terecht voor zwangerschapscontroles en echoscopie. Voor de 13- en 20-wekenecho kan je terecht in ons Echocentrum in het Moeder & Kindcentrum in het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Vroege echo – 7-weken

Met deze echo bekijken we of de zwangerschap goed is ingenesteld in de baarmoeder, of het hartje van je kindje klopt en of je van één of meer kindjes in verwachting bent.

Termijnecho – tussen de 10e en 12e week

De termijnecho maken wij standaard. Naar aanleiding van de termijnecho stellen wij de uitgerekende datum vast. Na deze echo of later in de zwangerschap krijg je van ons, indien gewenst, een zwangerschapsverklaring. Hiermee kun je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever.

13- weken-echo

Rond de 13e week van de zwangerschap kan je ervoor kiezen om de 13-wekenecho uit te laten voeren. Bij deze echo (ook wel ETSEO-echo (Eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd) wordt er gescreend op structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind. De echo bevat dus een medische inhoud.

20-weken-echo

Rond de 20e week van de zwangerschap kan je ervoor kiezen om de 20-wekenecho uit te laten voeren. Bij deze echo (ook wel TTSEO-echo (Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd) wordt er gescreend op structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind. De echo bevat dus een medische inhoud. Het is mogelijk dat we kunnen zien of het een jongetje of meisje wordt. Wil je dit niet weten, geef het dan vooraf aan.

Groei-echo – rond de 30 weken

Een groei echo wordt enkel op indicatie gemaakt als wij specifieker willen weten hoe je kindje groeit. We meten de omtrek en breedte van het hoofd, de buikomvang en de lengte van het bot in het bovenbeen. Ook controleren we het vruchtwater. Als we deze echo vaker uitvoeren, kunnen we de groei inzichtelijk maken in een groeicurve. De echte groeicontrole wordt tussen de 22e en 40e week van je zwangerschap uitgevoerd.

De NIPT, 13-wekenecho en 20-wekenecho zijn voor iedere zwangere vrouw beschikbaar. Indien gewenst kunnen wij je hier alles over vertellen. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Terug naar nieuwsoverzicht