Wat verandert er aan je lichaam tijdens een zwangerschap?

Bijgewerkt : 22 maart 2018

Tijdens een zwangerschap verandert er van alles aan je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat er allerlei veranderingen plaatsvinden waar je waarschijnlijk even aan moet wennen.

Bredere heupen
Als voorbereiding op de bevalling maakt je lichaam zich klaar door het heupbeen te gaan scheiden in het midden. Het gevolg zijn bredere heupen.

Zwangerschapsmasker
Bij veel vrouwen groeit er tijdens de zwangerschap een donkere lijn van de maag tot aan de navel die bruin gekleurd is. Deze lijn wordt ook wel de linea nigrea genoemd. Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap donkere vlekken in hun gezicht. Het smeren van zonnebrandcrème met een hoge factor kan helpen.

Geheugenverlies
Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 80% van de zwangere vrouwen last heeft van geheugenstoornis. Het is niet bekend wat hier de oorzaak van is.

Slechte adem
Het is erg belangrijk om tijdens je zwangerschap alert te zijn op de eventuele ontwikkeling van tand- en tandvleesproblemen. Als gevolg van hormonen kunnen de bacteriën in je mond ontstoken en overwoekerd raken wat kan leiden tot bloeden en een slechte adem.

Bloedvolume verdubbeld
Om je foetus zo optimaal mogelijk te laten groeien en ontwikkelen maakt je lichaam vanaf de eerste weken dat je zwanger bent zo’n 30 tot 50% extra bloed en plasma aan.


Terug naar nieuwsoverzicht