Belangrijke vitaminen en mineralen tijdens je zwangerschap

Bijgewerkt : 15 mei 2019

Als je zwanger bent is het nog belangrijker dan normaal om gezond en gevarieerd te eten. Een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon is dat je de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. Ongeveer 20 tot 30 procent van de zwangeren heeft één of meerdere vormen van vitamine tekort. In deze blog vertellen wij je welke vitaminen en mineralen je waar voor nodig hebt.

Vitamine D

Deze vitamine is nodig voor het ontwikkelen en groeien van de botten bij je kindje. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft adviseren wij om dagelijks 10 mg vitamine D supplement in te nemen. Vitamine D zorgt ervoor dat kalk en fosfaat uit voedsel dat je binnenkrijgt wordt opgenomen. Deze vitamine zit in vette vissoorten, dierlijk vet, margarine, halvarine en bak- en braadproducten. En goed nieuws voor als je zwanger bent in de zomer; onder invloed van zonlicht maken we ook vitamine D aan!

Calcium

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die in verwachting zijn, krijgt te weinig calcium binnen. Wij raden aan om minstens 1 gram per dag in te nemen. Calcium zorgt voor sterke botten bij de baby. Bovendien verkleint het de risico’s op vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht. Veel zwangere vrouwen nemen speciale multivitaminen tabletten/capsules in. Vaak bestaan deze maar voor een fractie uit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Het is daarom het beste om losse calciumtabletten in te nemen.

Foliumzuur

(ook wel vitamine B11 genoemd) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Een ongeboren kind loopt dan verhoogt kans op een open ruggetje, hazenlip of gespleten verhemelte. Je kunt het beste elke dag 400 microgram foliumzuur innemen totdat je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Naast het innemen van vitaminen en mineralen supplementen kun je als je zwanger bent het beste gezond en gevarieerd blijven eten. Houd hierbij de Schijf van Vijf aan, zodat jouw baby de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien. Lees onze blog over dit onderwerp.

Benieuwd wat je tijdens je zwangerschap beter NIET kunt eten? Ook hierover hebben we een blog geschreven.


Terug naar nieuwsoverzicht