Wat je tijdens je zwangerschap beter niet kunt eten

Bijgewerkt : 20 oktober 2016

Wat mag je wel eten en wat kun je beter laten staan als je zwanger bent?

1. Haai, paling, snoekbaars e.d.

Haai, paling, snoekbaars, zwaardvis, makreel en verse tonijn (roofvissen) eten vooral andere vissen, en bevatten daardoor veel kwik. Kwik is niet goed voor je tijdens je zwangerschap; het kan het zenuwstelsel en de hersenen van je baby beschadigen.

2. Rauwe melk & kaas

Listeria is een bacterie die leeft in rauwe producten, dus ook in rauwe melk. De bacterie is schadelijk voor je baby. Wil je weten of een product rauwe melk bevat? Check of er ‘au lait cru’ op de verpakking staat, dit betekent ‘rauwe melk’. Let hier ook op bij het kopen van kaas. Vooral bij zachte kazen is het goed om het etiket te checken. Is de melk gepasteuriseerd? Dan kan hij geen kwaad.

In harde kazen kan listeria (een bacterie die je moet vermijden) niet overleven. Deze mag je dus altijd eten.

3. Rauw vlees & rauwe vis, schaaldieren en eieren

In rauw vlees, rauwe vis of ei kunnen salmonella en toxoplasma voorkomen. Deze stoffen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij je baby. Eet het daarom altijd goed doorbakken; vooral als het ingevroren is geweest. Carpaccio, rosbief, gerookt vlees, gerookte vis en filet americain zijn ook deels rauw, eet deze dus niet.

4. Ongewassen groenten

Was groente en fruit goed voordat je het gaat eten. De parasiet Toxoplasma kan in ongewassen en beschadigd fruit en groente voorkomen. Toxoplasma kan een infectieziekte veroorzaken.

5. Cafeïne

Als je zwanger bent, is het verstandig om niet meer dan 200 milligram cafeïne op een dag binnen te krijgen. Dit komt neer op ongeveer 1 kopje koffie. Ook in frisdrank zit cafeïne; drink hier dus ook niet meer dan 1 glas van per dag.

6. Vacuümverpakte vis of vlees

Eet nooit vis die vacuüm verpakt is, zoals gerookte zalm. Door deze manier van verpakken, kan de listeria-bacterie namelijk ontstaan. Je kunt alleen vacuümverpakt vlees of vis eten als je deze eerst door en door verhit, zodat alle bacteriën worden gedood.

7. Kruiden

Gebruik tijdens je zwangerschap geen kruidenpreparaten, dus geen kruidenpillen, drankjes of oliën. Neem geen efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.

Kruiden die je met mate moet gebruiken zijn: venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel. Dit betekent niet dat je geen kaneelstok of broodje pesto mag eten; deze kruiden zijn pas schadelijk wanneer je er op lange termijn heel veel van binnenkrijgt.

Bron: www.mamaenzo.nl


Terug naar nieuwsoverzicht