Wat kun je het beste eten je als je zwanger bent?

Bijgewerkt : 07 september 2017

Ook als je zwanger bent kun je het beste gezond en gevarieerd blijven eten volgens de Schijf van Vijf. Op die manier krijgt je baby via jou de juiste voedingsstoffen binnen om te groeien. Daarnaast zijn er verschillende aandachtspunten die je in de gaten moet houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Lees HIER wat je tijdens je zwangerschap beter NIET kunt eten.

Foliumzuur

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap foliumzuur en vitamine D slikt. Foliumzuur ondersteunt namelijk de ontwikkeling van je baby. Deze stof draagt ook bij aan de vorming van de placenta en rode bloedcellen. Vitamine D zorgt onder andere voor een goede weerstand. De voedingssupplementen zijn gewoon bij de drogist en supermarkt te koop.

Eten kopen

Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt. Voor bederfelijke producten is het belangrijk dat je ze uiterlijk tot en met de ‘te gebruiken tot’ datum opeet. Gebruik een koeltas om bederfelijke en/of diepvriesproducten vanaf de winkel naar huis te vervoeren. Berg de producten thuis zo snel mogelijk op in de koelkast of diepvries.

Wassen

Was voor je eten gaat bereiden je handen altijd met water en zeep. Doe dat ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, toiletbezoek, verschonen van baby’s en als je contact met (huis)dieren hebt gehad. Was groente en fruit onder stromend water. Vooral bij rauwe groenten is dit belangrijk.

Verhitten

Verhit rauw(e) kip, eieren, melk, vlees, schaal- en schelpdieren door en door voor je ze eet. Eet restjes uit de koelkast binnen twee dagen op. Om het goed te verwarmen schep je het eten af en toe om. Dit geldt ook voor opwarmen in de magnetron.

Koelen

Zet je koelkast op 4ºC. Bewaar koelverse producten, zoals vleeswaren, in de koelkast. Pas op dat deze niet te lang blijven liggen. Eet dit soort producten tot maximaal 4 dagen na het openen.

Scheiden

Zorg dat rauw en klaargemaakt eten niet met elkaar in contact komt. Gebruik snijplanken, messen en spatels die je voor rauwe producten hebt gebruikt niet meer voor andere (inmiddels bereide) producten. Als je dat wel wilt doen is het het beste om het gereedschap met heet water en afwasmiddel af te wassen.


Terug naar nieuwsoverzicht