Zwemmen met een bolle buik? Doen!

Bijgewerkt : 28 juni 2018

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om je conditie op peil te houden. Dan zal de bevalling vaak soepeler verlopen en zul je na de bevalling sneller herstellen. Een goede manier om je conditie op te bouwen of op peil te houden is zwangerschapszwemmen. Niet alleen is het in het warme water prettig vertoeven, je hebt door de gewichtloosheid in het water ook minder last van je groeiende buik.

Zwangerschapszwemmen is een ideale manier om een goede conditie op te bouwen en een prima aanvulling op zwangerschapsgymnastiek. Door het water hoef je het extra gewicht niet te dragen, wat het sporten veel gemakkelijker maakt. Water heeft bovendien een positieve werking op spieren en gewrichten omdat deze nauwelijks belast worden en toch veel bewegingsruimte krijgen. Diverse klachten zoals rugklachten of zware benen verdwijnen of verminderen tijdens of na het zwemmen. Je bloedcirculatie en zuurstofopname worden verbeterd. Na zo’n zwemsessie voelen de meeste aanstaande moeders zich veel fitter, prettiger en meer ontspannen. Ook de baby vindt het vaak prettig, sommige ongeboren kinderen laten dat duidelijk merken. De ongeboren baby heeft in ieder geval geen last van jouw sportieve activiteiten: hij of zij zit in een dunne maar stevige zak met vruchtwater en is beschermd tegen stoten, infecties en temperatuurverschillen.

Wanneer?

Je bepaalt zelf in welk stadium van de zwangerschap jij wilt beginnen met het zwangerschapszwemmen. In principe kun je vanaf het begin van je zwangerschap tot vlak voor de bevalling het water in. Overleg het uiteraard wel altijd even met je verloskundige. De meeste zwembaden hebben speciale zwemuurtjes voor aanstaande moeders. Op die manier kun je op een ontspannen manier genieten van de zwemles zonder last te hebben van andere zwembadbezoekers, en krijg je bovendien deskundige begeleiding. Informeer er eens naar bij het plaatselijke zwembad naar de mogelijkheden.

Voordelen

  • Je onderhoudt en verbetert je lichamelijke conditie, bloedcirculatie en spierfuncties
  • Je leert bewust bezig te zijn met je ademhaling en bewust te ontspannen
  • Je wordt je bewust worden van houding en beweging
  • Je voorkomt en verzacht pijnklachten
  • Het is goed voor je sociale contacten

Bron: mammaenzo.nl


Terug naar nieuwsoverzicht