Zwangerschapsdementie: waar komt dat eigenlijk door?

Bijgewerkt : 04 mei 2018

Je kunt niet op woorden komen, loopt ergens naartoe zonder te weten wat je er ook alweer ging doen en als je na boodschappen doen thuiskomt blijk je de helft vergeten te zijn. Komt dit jou bekend voor? Veel zwangere vrouwen hebben te maken met zwangerschapsdementie.

Zwangerschapsdementie wordt veroorzaakt door de veranderende hormoonhuishouding bij zwangere vrouwen. Anders dan bij ‘echte’ dementie is er bij zwangerschapsdementie gelukkig geen blijvende beschadigingen in de hersenen. Hoe zit het dan precies met zwangerschapsdementie?

Je brein krimpt… Letterlijk

Zwangerschapsdementie heeft niet alleen invloed op de manier waarop je denkt. Er verandert ook echt iets in je lichaam. Het brein van zwangere vrouwen krimpt tijdens de zwangerschap wel zes procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Londense Hammersmith Hospital. Zes maanden na de bevalling is het brein weer terug op het oorspronkelijke formaat.

Liefdeshormonen

Oxytocine, ook wel liefdeshormoon of knuffelhormoon genoemd, wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap, bevalling en het geven van borstvoeding. Oxytocine maakt vrouwen rustiger en opener voor liefde. Het gaat zelfs zo ver dat de hoeveelheid Oxytocine bij een zwangere vrouw de toekomstige moeder-kindband kan voorspellen.

Oxytocine heeft ook een andere kant. De beschermingsdrang van zwangere vrouwen groeit. Dat verklaart vast het beschermende gedrag van ‘Mama Beer’. ?

Master multitasker

Vrouwen zijn beter in multitasken dan mannen. Dit verschil groeit nog verder tijdens de zwangerschap. De prefrontale cortex die multitasking aanstuurt groeit namelijk als je zwanger bent.

Zwangerschapsdementie heeft zeker niet alleen maar nadelen!


Terug naar nieuwsoverzicht