Zo ga je tijdens je zwangerschap veilig op reis

Bijgewerkt : 17 juli 2019

Ben je zwanger en wil je op reis? Die combinatie hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas je reisplannen eventueel aan. Reizen naar landen waar malaria of gele koorts voorkomt kun je beter uitstellen tot na de zwangerschap.

Het tweede trimester van de zwangerschap is de beste periode om op reis te gaan. Veel vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op problemen is dan het kleinst.

Voor sommige bestemmingen adviseert de GGD een vaccinatie. De meeste vaccinaties mogen tijdens de zwangerschap gegeven worden, maar veel vrouwen vinden dat niet zo’n prettig idee. Als het even kan is het daarom handig om je voor de zwangerschap te laten vaccineren. Na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond is het beter om de eerste maand niet zwanger te worden. De GGD raadt reizen naar een gebied met malaria, gele koorts of zikavirus sterk af.

Reizigersdiarree

Ondanks een goede hygiëne is reizigersdiarree niet altijd te voorkomen. Je kunt beter geen diarreeremmer innemen. Wat wel kan is ORS (een suiker/zoutoplossing). Dit voorkomt uitdroging.

Vliegen

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je niet meer vliegen als je meer dan 36 weken zwanger bent. Bij een tweelingzwangerschap is dit al bij 32 weken.

Soms wordt bij het inchecken gevraagd naar een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring kun je bij ons aanvragen. Zo kun je aantonen dat je binnen het stadium van je zwangerschap nog mag vliegen.

Overige tips voor op reis

  • Heb je verhoogde risico’s tijdens je zwangerschap? Dan adviseren wij je om thuis te blijven
  • Vraag voor het boeken aan de luchtvaartmaatschappij of je nog mee mag
  • Kies een bestemming met genoeg medische voorzieningen
  • Verblijf niet te lang boven de 3000 meter. Je kunt op zo’n hoogt last krijgen van zuurstoftekort

Nog vragen of reizen tijdens je zwangerschap? Kaart dit tijdens het spreekuur bij ons aan. Wij denken graag met je mee.


Terug naar nieuwsoverzicht