Zwanger en kamperen, kan dat?

Bijgewerkt : 24 juni 2021

Ook dit jaar vieren veel mensen vakantie in eigen land. Door de drukte is het lastig om nu nog een hotelkamer of vakantiehuisje in Nederland te boeken. Misschien kies je er daarom voor om met de caravan of met een tent eropuit te gaan. Ben jij een echte kampeerfanaat en wil je ook graag tijdens je zwangerschap naar de camping? Hou dan rekening met een aantal zaken voordat je je favoriete staanplaats reserveert.

Hoelang ben je al zwanger?

In het eerste trimester kun je vaker last hebben van misselijkheid en vermoeidheid. Als je hier veel last van hebt moet je goed bedenken of het handig is om te gaan kamperen. Na drie maanden neemt de misselijkheid en vermoeidheid meestal af. Je voelt je dan fit en je buik is nog niet zo groot. In het laatste trimester zul je hier wel meer last van krijgen. Dan is kamperen in een tent misschien niet zo comfortabel. Kies dan voor een vakantiehuisje, camper of caravan. Je vakantie zal dan een stuk comfortabeler zijn. Je kunt het beste zelf inschatten of je je fit genoeg voelt om te gaan kamperen. Als je twijfelt kun je altijd even contact met ons opnemen, zodat we dit samen kunnen bespreken.

Waar moet je als zwangere op letten bij een campingvakantie?

Zorg ervoor dat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Gebruik je normaal gesproken een zwangerschapskussen? Laat die dan vooral niet thuis als je gaat kamperen. Denk daarnaast aan voldoende hygiënemaatregelen, want je afweersysteem functioneert minder goed tijdens je zwangerschap. Een aantal tips:

  • Rijd niet te lange stukken achter elkaar. Plan een aantal stops in zodat je je benen kunt strekken. Je hebt tijdens je zwangerschap een verhoogd risico op trombose. Door regelmatig te bewegen verklein je die kans.
  • Je hebt tijdens je zwangerschap extra goede ondersteuning nodig tijdens het slapen. Denk aan een stevig matras of goede slaapmat. Test deze zorgvuldig zodat je tijdens je vakantie niet op zoek hoeft naar een nieuwe slaapplek.
  • Het kan ’s avonds op de camping flink afkoelen. Bereid je hierop voor en neem extra warme kleren mee.
  • Zorg ervoor dat je staanplaats dicht bij een sanitairgebouw is. Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen en dan komt een lange wandeling naar het toilet niet zo goed uit.
  • Neem je eigen tussendoortjes en voldoende water mee. Vooral bij warm weer is het belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt.
  • Bekijk van tevoren of er in de buurt een verloskundige, huisarts of ziekenhuis is. Tip: neem onze afsprakenkaart met gegevens mee!
  • Neem hygiënedoekjes en lotion mee.

Op vakantie naar het buitenland?

Ook in het buitenland gelden bovenstaande adviezen. Vergeet niet om een zwangerschapsverklaring tijdens de controle te vragen wanneer je met het vliegtuig reist. Check vooraf bij de luchtvaartmaatschappij de regels over zwangerschap en vliegen. Het verschilt per maatschappij tot welke termijn je in het vliegtuig wordt toegelaten.


Terug naar nieuwsoverzicht