Zwanger? Vergelijk zorgverzekeringen en bespaar geld

Geplaatst op : 29 november 2016

Als je zwanger bent, is het verstandig om de zorgverzekering onder de loep te nemen. Zwangerschapsgym, een poliklinische bevalling (zonder medische oorzaak), prenatale testen, lang niet alle kosten omtrent de zwangerschap, bevalling en kraamperiode worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het afsluiten van een aanvullende verzekering en het vergelijken van zorgverzekeringen kan een flinke duit schelen.

Natuurlijk worden er verschillende zorgkosten vanuit de basisverzekering vergoed. Denk aan verloskundige hulp (consulten tijdens de zwangerschap), de kosten voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak en voorgeschreven echo’s. Veel zorgverzekeraars bieden speciale aanvullende zorgverzekeringen aan. Deze zijn gericht op zwangere vrouwen en/of gezinnen voor bijkomende kosten en eigen bijdrages.

Aanvullende zorgverzekering tijdens zwangerschap

Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage van €4,30 per uur. Voor een poliklinische ziekenhuisbevalling (geen medische noodzaak) moet je rekening houden met een eigen bijdrage van ruim 300 euro. Een aanvullende verzekering kan dus uitkomst bieden. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.
De combinatietest die het risico op een chromosoomafwijking test wordt in 2017 alleen vergoed vanuit de basisverzekering bij een medische indicatie. Het is mogelijk om deze kosten (€175) aanvullend te verzekeren. Hetzelfde geldt voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) die vanaf 1 april 2017 beschikbaar komt als eerste screeningstest voor zwangere vrouwen.

Vergoeding

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering niet gedekt. De kosten kan je met de juiste aanvullende verzekering wel vergoed krijgen. Ook lactatiekundige hulp kan (deels) aanvullend verzekerd worden. Het is verstandig de pakketten van verschillende zorgaanbieders te vergelijken. Sommige pakketten vergoeden namelijk ook de huur of aanschaf van een borstkolf. Ook zwangerschapsgym en de cursus babymassage worden door enkele zorgaanbieders (gedeeltelijk) vergoed.

Overstappen

Overstappen van zorgverzekering gebeurt normaliter in december. De meeste zorgverzekeraars maken namelijk pas in oktober of november de premies en voorwaarden voor het volgende jaar bekend. De zorgverzekering loopt gelijkt met het kalenderjaar. In theorie kan men tot 1 februari overstappen, mits de huidige verzekering vóór 1 januari is opgezegd.

BRON: www.24baby.nl


Terug naar nieuwsoverzicht