Met welke zorgverleners krijg je als zwangere te maken?

Geplaatst op : 25 juli 2017

Iedere zwangere krijgt zorg van een verloskundige of gynaecoloog en de kraamverzorgende. Er kan ook meer zorg nodig zijn. Hieronder noemen we de zorgverleners waarmee je te maken kunt krijgen.

Huisarts

De huisarts kan informatie en adviezen geven voordat je aan een zwangerschap begint. Je huisarts is altijd op de hoogte van je zwangerschap. Sommige huisartsen geven zelf verloskundige zorg; de meeste niet. Huisartsen zijn wel belangrijk. Bijvoorbeeld omdat ze overzicht hebben over jouw medische geschiedenis.

Verloskundige

De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na de zwangerschap. Zij adviseert en ondersteunt tijdens deze belangrijke periode. De verloskundige doet ook medische controles. Zij werkt in een verloskundigenpraktijk of in een ziekenhuis.

Gynaecoloog

Gynaecologen begeleiden en controleren vrouwen die (kans op) problemen hebben vóór of tijdens de zwangerschap of bevalling. Verpleegkundigen Als je in het ziekenhuis bevalt, krijg je vaak ook zorg van verpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in gynaecologie en geboortezorg. Een verpleegkundige assisteert de verloskundige die de bevalling begeleidt. Bij de Jeugdgezondheidszorg werken verpleegkundigen die samen met jeugdartsen de groei en ontwikkeling van jonge kinderen volgen en ouders ondersteunen.

Kraamverzorgende

De kraamverzorgende helpt en begeleidt je bij de bevalling, als assistent van de verloskundige. Thuis, in een geboortecentrum, en soms in het ziekenhuis. De kraamverzorgende geeft de eerste dagen zorg aan moeder en baby.

Anderen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen er nog meer mensen betrokken zijn. Bijvoorbeeld een anesthesioloog, echoscopist, klinisch geneticus, een lactatiekundige, een kinderarts of een maatschappelijk werker.

Aanmelden

Zwanger? Meld je aan en maak een afspraak!


Terug naar nieuwsoverzicht