Wij beantwoorden jullie vragen over corona en zwangerschap

Bijgewerkt : 21 september 2020

Door de coronacrisis is onze manier van werken flink veranderd. We zien (aanstaande) moeders minder vaak, omdat we veel afspraken telefonisch afwerken. We willen jullie bedanken en complimenteren voor de flexibiliteit van afgelopen tijd. Wij hebben nogal wat van jullie gevraagd, maar jullie hebben je zonder problemen aan de situatie aangepast. Dankjewel daarvoor!

1. Hoe verlopen de afspraken op de praktijk?

Tot voor kort hebben we een aangepast controleschema gehanteerd, konden we alleen zwangeren op de praktijk ontvangen en deden we de kraamvisites telefonisch. Dit heeft de beleving van alle periodes rondom de zwangerschap voor zwangeren, partners en onszelf heel anders gemaakt. Afgelopen maanden is het hierdoor voorgekomen dat moeders bijvoorbeeld alleen een slecht nieuws gesprek moesten voeren. Ze moesten dit doen zonder de steun van hun partner. Dat was zwaar.

Inmiddels is in de zwangerschap het controleschema weer als vanouds en mogen partners weer aanwezig zijn bij het spreekuur. We hebben jullie aanwezigheid en het directe contact gemist! Het advies is dus nog steeds om zoveel als mogelijk alleen naar de praktijk te komen.

Aanpassing 21-09: Het is niet de bedoeling dat kinderen meegaan naar een afspraak. Dit is enkel mogelijk bij hoge uitzondering. Bijvoorbeeld wanneer er echt geen oppas beschikbaar is.

2. Welke richtlijnen volgen jullie?

We hebben een hele fijne samenwerking met het ziekenhuis en alle andere praktijken in de regio. Vooral in het begin van de coronacrisis hadden we dagelijks intensief contact. Het aanschaffen van persoonlijk beschermingsmiddelen hebben we bijvoorbeeld gezamenlijk met de praktijken geregeld. Alles werd in één keer besteld en onderling verdeeld. Daarnaast volgen we natuurlijk de landelijke richtlijnen van het RIVM en is er waar nodig overleg met het GGD.

3. Is corona gevaarlijk als je zwanger bent?

In het eerste en tweede trimester is er voor zover bekend geen gevaar voor moeder en kind. Als je verder goed gezond bent, is de kans op problemen klein. In het derde trimester komen de longen door de groeiende buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. In combinatie met corona zou dit benauwdheid op kunnen leveren.
Als jij of iemand in je directe omgeving te maken krijgt met corona, bespreken we samen met jou en je partner hoe we hiermee omgaan.

4. Zwanger zijn en bevallen tijdens corona. Hoe is dat?

De coronacrisis duurt inmiddels al meer dan een half jaar. Deze situatie brengt een hoop narigheid met zich mee, maar er zijn ook pluspuntjes te noemen.

De vrouwen die afgelopen tijd zijn bevallen konden optimaal genieten van de kraamperiode. Vooral in de periode dat mensen het advies kregen om zo weinig mogelijk visite te ontvangen. De vrouwen en hun kindje hadden geen sociale verplichtingen en waren daardoor beter uitgerust. Vooral vrouwen die eerder een kind hadden gekregen, merkten goed verschil.

Ook wijzelf kregen de afgelopen tijd interessante inzichten. Bepaalde controles voeren we voortaan minder vaak uit. De coronatijd heeft ons geleerd om op een andere manier naar ons werk te kijken. Dat was erg leerzaam.

5. Wat kan ik de komende maanden verwachten?

Zwangeren zijn weer welkom voor het reguliere spreekuur op de praktijk en bevallingen lopen weer zoals gewoonlijk. De thuisvisites na de geboorte proberen we tot een minimum te beperken. Tot het eind van dit jaar doen we dit waar mogelijk telefonisch. We komen nu één tot twee keer bij je langs aan het kraambed. Als het nodig is schakelt de kraamverzorgster ons in.

We moeten met z’n allen de regels van het RIVM blijven opvolgen. Dit betekent voor nu de hygiënische voorschriften en zoveel als mogelijk de 1,5M regel te hanteren. Bij klachten van jezelf of een direct familielid/nauw contact vragen we telefonisch contact op te nemen alvorens langs te komen. We vragen jullie de veranderingen in adviezen goed in de gaten te houden bij het RIVM.

Heb je nog andere vragen die we hierboven niet hebben besproken? Aarzel niet om ze ons te stellen!


Terug naar nieuwsoverzicht