Hoe bereid je je voor op je bevalling? 5 tips van SIFRA

Bijgewerkt : 04 september 2018

Tip 1: bespreek waar je wilt bevallen

In ons werkgebied (Gemeente Tholen = Tholen-stad, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint Philipsland en Anna Jacobapolder) heb je de keuze om thuis te bevallen of poliklinisch in het Moederkindcentrum in Bergen op Zoom of het van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland. Weet je nog niet waar je precies wilt bevallen? Bespreek het met ons. Wij zetten alle opties voor je op een rijtje. Je keuze is niet definitief. Als je toch ergens anders wilt bevallen dan je in eerste instantie in gedachten had, dan is dat zeker mogelijk. Dit kan zelfs tijdens de bevalling nog worden aangepast.

Het belangrijkste is dat je kunt bevallen op een plek waar jij je het meest op je gemak voelt. Wij zullen je keuze respecteren, mits het medisch verantwoord is. Veiligheid van moeder en kind staat bij ons altijd voorop.

Tip 2: heb vertrouwen in jezelf

Een bevalling waarbij het natuurlijk proces zo min mogelijk verstoord wordt is de veiligste bevalling. Heb tijdens de bevalling daarom vertrouwen in je instinct en laat los! Op die manier is de baarmoeder in staat om krachtige weeën te maken. Hierdoor kan de baarmoedermond zich vlot openen en ben je in staat om je baby op eigen kracht naar buiten te persen.

Tip 3: wees nieuwsgierig

Bevallingspijn is heftig en geen kleinigheid. Een positieve instelling maakt echter een wereld van verschil. Als je de angst – die overigens heel normaal is – en onzekerheid om weet te zetten in uitdaging en nieuwsgierigheid heb je al een grote stap gezet. Het klinkt misschien gek, maar pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. De pijn zet het lichaam namelijk aan tot het aanmaken van de morfineachtige stof endorfine. Door dit hormoon neemt de invloed van stresshormonen af. De baarmoeder wordt hierdoor ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. Terwijl de weeën in kracht toenemen, treedt een zichzelf versterkend proces in werking. Dit is te vergelijken met een almaar doordenderende lawine die pas tot stilstand komt als het kind uiteindelijk wordt geboren. Zo is pijn eigenlijk de broodnodige schakel om de weeën steeds sterker te maken en daardoor de bevalling normaal en veilig te houden.

Als verloskundige kennen we de belangrijke functie van baringspijn. We zullen je daarom tijdens de weeën zo goed mogelijk helpen om met deze pijn om te gaan. Gaat de pijn echter tegenwerken, dan adviseren wij soms om voor pijnstilling te kiezen.

Tip 4: stel een geboorteplan op

Je kunt tijdens de zwangerschap een geboorteplan opstellen om voor jezelf helder te krijgen wat jou zou kunnen helpen om zo goed mogelijk te bevallen. Mocht er de interesse zijn om een geboorteplan te maken, dan is het fijn dit al in de zwangerschap met ons te bespreken.

Tip 5: leer te ontspannen

Optioneel: zwangerschapscursus. Op een zwangerschapscursus leer je hoe je je kunt ontspannen. Je oefent alvast de houdingen die tijdens de bevalling van pas komen en hoe je de weeën kunt opvangen. Zo leer je onder andere ademhalingstechnieken. Ook je partner leert wat hij kan doen tijdens de bevalling.


Terug naar nieuwsoverzicht