Wat kan ik van de verloskundige verwachten?

Bijgewerkt : 06 mei 2021

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 14 keer bij ons langs. In onze verloskundigenpraktijk in Tholen kun je terecht voor zwangerschapscontroles en echoscopie. Voor de 20-wekenecho kan je terecht in ons Echocentrum in het Moeder & Kindcentrum in het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Op donderdag en vrijdag houden wij (alleen op afspraak) spreekuur in Sint-Annaland en Sint-Maartensdijk. Tot 28 weken in je zwangerschap kom je ongeveer elke 4 weken een keer langs, daarna iets vaker. In de laatste 4 weken kom je zelfs wekelijks langs voor een controle.

Jij en je partner kunnen bij ons terecht voor advies en begeleiding. Een zwangerschap is niet niks. Vooral als het je eerste zwangerschap is, verandert er heel veel in je leven. Wij ondersteunen je daarbij. Je kunt ons alle vragen stellen die in je op komen. Het is veel beter om je gedachten en onzekerheden uit te spreken, dan dat je gaat tobben.

Naast de aandacht voor jou als persoon, controleren wij je medische toestand. Waar nodig overleggen wij met het tweedelijns-team in het ziekenhuis. In ons werkgebied is dat meestal het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom/Roosendaal of het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Eerste controle(s)

De eerste controle van de zwangerschap vindt meestal rond de 8 weken plaats. Bij die controle maken we een echo om de vitaliteit van de zwangerschap te kunnen bepalen. De controle erna stellen we door middel van een echo de uitgerekende datum vast. Bij een van de eerste controles geven we je een formulier mee om bloed te laten prikken. Je bloed wordt getest op de bloedgroep en resusfactor, bloedgroepantistoffen, Hemoglobinegehalte (Hb-gehalte) en geslachtsziekten. Dit onderzoek is nodig om je tijdens je zwangerschap de juiste zorg te kunnen geven. Als de resultaten laten zien dat verder onderzoek nodig is, vertellen wij je dat uiteraard zo snel mogelijk. Met jou en je partner bespreken we wat de gevolgen voor het verdere verloop van je zwangerschap zijn.

De combinatietest,  NIPT en 20-wekenecho zijn voor iedere zwangere vrouw beschikbaar. Indien gewenst kunnen wij je hier alles over vertellen.

Vragen?

Heb je verder nog vragen over wat je van ons verwachten? Stuur ons een bericht op Facebook of mail naar sifra@bravis.nl


Terug naar nieuwsoverzicht