Röntgenstralingen, pijnstillers en verdovingen tijdens je zwangerschap

Geplaatst op : 15 maart 2018

Een ingreep met verdoving bij de tandarts, een Röntgenfoto in het ziekenhuis of een simpele paracetamol. Als je zwanger bent moet je over dit soort zaken twee keer nadenken voor je ze gebruikt. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Röntgenfoto tijdens je zwangerschap

Als het eventjes kan is het beter om het maken van een röntgenfoto pas na je zwangerschap uit te laten voeren. Röntgenstralen kunnen namelijk schade toebrengen aan je kindje. Hoe eerder dit in de zwangerschap gebeurd, hoe ernstiger de schade kan zijn. Als er toch een röntgenfoto wordt gemaakt, geldt dat hoe verder weg dat bij de baarmoeder gebeurt, hoe beter.

Vertel de arts daarom altijd dat je zwanger bent. Oók als je hier nog niet zeker over bent. Juist in de vroege zwangerschap moet je oppassen voor straling.

Pijnstillers tijdens je zwangerschap

Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens je zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat paracetamol geen schadelijke effecten heeft op de zwangerschap of het ongeboren kind. Je kunt het tijdens je hele zwangerschap dan ook veilig gebruiken.

Je kunt maximaal 6 tabletten van 500 mg per stuk per dag innemen. Gebruik paracetamol niet langer dan een week achter elkaar.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Ibuprofen, naproxen, diclofenac, nurofen en advil vallen onder de ontstekingsremmende pijnstillers. Uit onderzoek blijkt dat de kans op miskramen, hartafwijkingen en een aangeboren afwijking waarbij de buikwand niet goed sluit (gastroschisis) groter is bij gebruik van pijnstillers in de vroege fase van de zwangerschap. Ook in de latere trimesters van je zwangerschap kunnen ontstekingsremmende pijnstillers voor problemen zorgen. Deze middelen mag je daarom alleen op advies van een arts gebruiken.

Verdoving tijdens je zwangerschap

Verdovende stoffen kunnen via je bloedbaan en de placenta bij je kindje terecht komen. Als het niet noodzakelijk is kun je een verdoving tijden je zwangerschap dus beter vermijden. Van een lokale verdoving (articaine) is bekend dat de hoeveelheid die de placenta passeert gering is. De risico’s zijn het grootst bij een algehele narcose. Je kindje kan hierdoor versuft raken of zelfs buiten bewustzijn. Dit kan schadelijk zijn voor zijn/haar ontwikkeling. Hier wordt dus alleen in uitzonderlijke gevallen voor gekozen.

Weet je niet zeker of je een bepaalde behandeling uit kunt laten voeren of medicijn kunt innemen? Aarzel niet om het ons van tevoren even te vragen!


Terug naar nieuwsoverzicht