Poliklinisch of thuis bevallen? Ook in het ziekenhuis gaat Sifra mee!

Bijgewerkt : 24 juni 2021

Tijdens je zwangerschap moet je veel belangrijke keuzes maken. De keuze om thuis of poliklinisch te bevallen is daarvan misschien wel één van de belangrijkste. Wat veel mensen niet weten is dat de verloskundige ook bij de bevalling in het ziekenhuis met je meegaat. We vertellen je in deze blog graag wat meer over de verschillen tussen poliklinisch en thuis bevallen.

Kiezen tussen thuis bevallen of poliklinisch

Je mag zonder medische indicatie zelf kiezen of je thuis, of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wanneer je een medische indicatie hebt zal je in het ziekenhuis moeten bevallen. De keuze voor thuis of poliklinisch bevallen is heel persoonlijk. De één zal zich vertrouwder voelen in de thuisomgeving, terwijl een ander zich juist meer op het gemak voelt in het ziekenhuis. We adviseren bij het maken van de keuze dus ook te luisteren naar je eigen gevoel. Onderzoek heeft aangetoond dat beide opties veilig zijn. De keuzes over de bevalling bespreken wij tijdens de zwangerschapscontroles en leg je eventueel vast in een geboorteplan. Wanneer je er in de zwangerschap niet aan uit komt, kun je altijd tijdens de bevalling nog beslissen of je keuze aanpassen.

Hoe verloopt een thuisbevalling?

In de zwangerschap bespreken wij wanneer je ons belt als de bevalling is begonnen. We komen dan naar je huis om de situatie te beoordelen. Een voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen omgeving bent en niet op pad hoeft met weeën of na de bevalling de auto in hoeft. Vrouwen die thuis bevallen, bevallen vaker spontaan en hebben minder kans op medische ingrepen.

Bij een thuisbevallig nemen wij alle (eerste hulp) materialen mee die we mogelijk nodig zullen hebben. Dit zijn spullen die bij een normale bevalling ook in het ziekenhuis aanwezig zijn. Wij hebben alle nodige kennis om bij spoedsituaties te kunnen handelen. Hechten en toedienen van medicatie en zuurstof pakken we bijvoorbeeld allemaal zelf op.

Vrouwen die thuis bevallen zijn daar tevreden over. Uit onderzoek in 2015 onder 80.000 vrouwen blijkt dat thuis bevallen net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. De meeste vrouwen zijn heel blij dat ze zelf kunnen kiezen waar zij willen bevallen.

Bij een thuisbevalling blijft de kans aanwezig dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Denk aan complicaties of wanneer medische pijnbestrijding gewenst/noodzakelijk is. De kans dat de verplaatsing naar het ziekenhuis onder spoed is, is echter niet heel groot. Meestal is er, net zoals bij een poliklinische bevalling, tijd om op een normaal tempo met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan.

Poliklinisch bevallen

Net als een thuisbevalling, begint een poliklinische bevalling meestal thuis. Je belt ons op het afgesproken moment op waarna we thuis langskomen. We zullen samen het moment vaststellen om naar het ziekenhuis te gaan. Je kunt meestal op een normaal tempo naar het ziekenhuis rijden.

Ook als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis, gaan wij met je mee. Als je kiest voor een poliklinische bevalling, kun je je daar al op voorbereiden. Wil je thuis bevallen, dan kan het tegenvallen als je door complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Bij een poliklinische bevalling hoef je op dat moment niet meer te reizen en blijf je vaak in dezelfde kamer. Een overdracht is dan vaak snel gedaan. Wanneer alles goed verloopt ga je vaak vrij snel na de bevalling weer naar huis.

Vind je het lastig om te kiezen tussen een thuisbevalling of poliklinisch bevalling? Aarzel niet om ze aan ons te stellen tijdens een afspraak!


Terug naar nieuwsoverzicht