Mag je vliegen als je zwanger bent?

Bijgewerkt : 29 mei 2018

Als je zwanger bent kun je tot 28 weken zonder problemen vliegen. Geef bij de vliegtuigmaatschappij wel aan dat je zwanger bent. Bij een eenling zullen luchtvaartmaatschappijen je na 35 weken weigeren, dit omdat de kans op een bevalling in de lucht dan groeit. Bij een meerling ligt die grens eerder.

Je kunt het beste vliegen in het tweede trimster van de zwangerschap. In het eerste trimster hebben veel vrouwen last van zwangerschapskwaaltjes. In het derde trimster ben je het minst mobiel en is lang zitten in een krappe ruimte niet zo’n pretje.

Zwangerschapsverklaring

De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen na 28 weken zwangerschap om een zwangerschapsverklaring. Daarin geeft je verloskundige aan hoever je zwanger bent op het moment van de vlucht. De verklaring mag meestal niet ouder zijn dan vijf dagen. Geef van tevoren even aan dat je wilt gaan vliegen zodat we samen de situatie kunnen bespreken.

Risico’s

Luchtdruk: de druk die je op je oren voelt heeft geen invloed op de vliezen. Deze staan namelijk niet in contact met de buitenlucht.

Straling: sommigen beweren dat de kosmische straling hoog in de lucht schadelijk is voor je ongeboren kind. Bij een enkele vliegreis is dat te verwaarlozen. Als je stewardess of pilote bent ligt dat anders.

Trombose: iedereen die een lange vliegreis maakt heeft een iets verhoogd risico op een trombose. Als zwangere is het risico op trombose onder invloed van hormonen al licht verhoogd ten opzichte van normaal. Dit betekent niet dat je gelijk een groot risico loopt. Het is wel verstandig om je benen af en toe te strekken en wat oefeningen te doen als je zit.

Metaaldetector: de scanners op de vluchthavens werken niet met röntgenstraling, maar met een millimeter-wavestraling. Dit is niet schadelijk voor de zwangerschap.


Terug naar nieuwsoverzicht