Is er sprake van een babyboom en zijn er nu meer thuisbevallingen?

Bijgewerkt : 22 maart 2021

Wij beantwoorden de veel gestelde vragen over zwanger zijn in coronatijd!

Wij krijgen van veel zwangeren vragen over zwanger zijn en bevallen in coronatijd. In deze blog lees je het antwoord op veel gestelde vragen.

Zwanger zijn in coronatijd, hoe is dat?

We voeren nu veel gesprekken, zoals een intake, via de telefoon of online. Dat is heel effectief, maar wel minder gezellig dan normaal gesproken.

Normaal gesproken zijn zwangeren druk met het kopen van kleertjes, inrichten van de babykamer of aanschaffen van andere benodigdheden. Door de sluiting van de winkels kon dat de afgelopen maanden alleen online. Dat is toch minder leuk.

Doordat iedereen nu minder sociale contacten heeft, kunnen veel zwangeren niet laten zien hoe hard ze groeien. Dat wil je met je vriendinnen delen, maar dat kan jammer genoeg nu niet.

Hoe is het om te bevallen in coronatijd?

We zien niet echt een grote stijging in thuisbevallingen uit angst voor besmetting in het ziekenhuis. Thuis bevallen was onder onze doelgroep altijd al vrij gebruikelijk. Als je wel kiest voor een bevalling in het ziekenhuis is dat ook prima. Op de gangen is het rustig en er zijn in het Moeder & Kindcentrum zo weinig mogelijk mensen aanwezig. De kans op besmetting is daar niet groter dan ergens anders.

In het kraambed mogen moeders minder bezoek ontvangen. Dat is natuurlijk niet zo gezellig, maar levert wel minder drukte op. Moeder en kind kunnen beter uitrusten, het is relaxter en er is veel tijd om met de kleine bezig te zijn en aan elkaar te wennen.

Is er een babyboom?

Ja, op dit moment zijn er meer zwangeren uitgerekend dan normaal gesproken. Denk aan zo’n 10-20%. Door de lockdown hebben mensen meer tijd dan voorheen, waardoor ze besluiten hun kinderwens niet langer uit te stellen.

Kunnen jullie wat zeggen over vaccineren?

De onderzoeken die tot nu toe bekend zijn geven geen aanwijzingen tot nadelige gevolgen van een coronavaccinatie op een zwangerschap. Er is echter nog te weinig onderzoek mogelijk geweest. Hierom is het advies een coronavaccinatie uit te stellen tot na een zwangerschap. In sommige gevallen is een vaccinatie wel te overwegen, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen of wanneer er op je werk een hoog risico is op een coronabesmetting.

Zit jouw vraag er niet bij of wil je meer info over één van bovenstaande onderwerpen? Aarzel niet om ze aan ons te stellen tijdens een (online) afspraak!


Terug naar nieuwsoverzicht