Je huid tijdens de zwangerschap

Bijgewerkt : 18 september 2019

Zodra je zwanger bent, zetten je bloedvaten open en verbetert de doorbloeding van de huid. Je handpalmen en voetzolen kleuren roder. Vaak zie je ook roodheid in het gezicht. Veel vrouwen vinden deze ‘zwangerschapsgloed’ stiekem helemaal niet zo erg. Andere huidkwaaltjes tijdens de zwangerschap zijn minder fijn.

Volgens oude volksverhalen zou een ‘zwangerschapsgloed’ betekenen dat je zwanger bent van een jongen. Een meisje zou de schoonheid van haar moeder stelen. Roodheid in je gezicht tijdens de zwangerschap is echter goed te verklaren.

Zoals alle veranderingen in je lichaam zijn ook in dit geval je hormonen de oorzaak. De talgklieren in je huid worden door hormonen gestimuleerd om meer talg te produceren. Soms leidt dit tot acné. Bij de ander gaat de huid een beetje glanzen. In combinatie met een iets opgezet gezicht dat ook bij veel zwangere vrouwen voorkomt, wordt je huid strak getrokken. Een rodere, glanzende, strakke huid laten je als zwangere er jonger uitzien. De meeste aanstaande moeders vinden een ‘zwangerschapsgloed’ dan ook niet zo’n probleem.

Wat is striae precies?

Een minder welkom zwangerschapskwaaltje is striae. Doordat de huid (te) snel opgerekt wordt ontstaan scheuringen in de huid. Dit is vaak te zien op de buik, maar het kan ook voorkomen op de borsten, heupen en bovenbenen. Er zijn verschillende vochtregulerende zalfjes te koop die de aanmaak van collageen stimuleren.

Pukkeltjes tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben in het eerste trimester last van pukkeltjes. Als je zwanger bent, maak je meer talg dan normaal aan. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken. Houd je gezicht goed schoon, eet veel groenten en fruit en neem extra vitamine C, zoethoutwortel of vitamine B in.

Spataderen

De helft van de zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van spataders. Spataders zijn donkerblauw of paars en hebben een gebobbelde of kronkelende vorm. Het hormoon progesteron is hiervan de boosdoener. De wanden van je bloedvaten worden slap, terwijl er meer bloed dan anders door de aders wordt gepompt. Dit verhoogt de druk op de aders in je benen, wat spataderen oplevert. Het dragen van elastische kousen kan spataderen voorkomen. Helaas is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak en daar is weinig aan te veranderen.

Heb je vragen over je huid tijdens de zwangerschap? Vraag het ons als je op spreekuur komt. Wij vertellen je graag meer.


Terug naar nieuwsoverzicht