Hoe herken je weeën?

Bijgewerkt : 12 maart 2020

Een bevalling begint met het breken van je vliezen of met weeën. Als je van je eerste kindje gaat bevallen kan het best lastig zijn om het begin van de bevalling te herkennen. In deze blog vertellen we je meer over weeën en hoe je ze kunt herkennen.

Wat zijn weeën?

Door samentrekkingen van de baarmoederspier wordt je baby naar buiten gedrukt. Dit gaat niet van het ene op het andere moment, maar heeft tijd nodig. De samentrekkingen worden weeën genoemd. Ze beginnen langzaam, maar worden steeds krachtiger en duren steeds langer. De baarmoedermond gaat door de toenemende druk steeds verder open, zodat je baby geboren kan worden. De baarmoedermond is verbonden aan veel spiertjes en daardoor erg gevoelig. De spanning die op de baarmoedermond komt veroorzaakt veel pijn.

Welke soorten weeën zijn er?

Voorweeën: voorweeën komen vaak voor in de laatste week voor de geboorte. Het verschil met echte weeën is dat ze niet toenemen in kracht, duur en hoeveelheid.

Eerste weeën: eerste weeën duren zo’n 30 seconden en komen met tussenposen van 5 tot 10 minuten. Hoe verder de bevalling vordert, hoe vaker en krachtiger ze voorkomen. Ze duren ook langer.

Ontsluitingsweeën: weeën die voor ontsluiting zorgen, duren ongeveer 60 tot 90 seconden en komen om de 3 tot 5 minuten. Ze worden steeds krachtiger en zijn flink pijnlijk.

Persweeën: de meest heftige weeën zijn persweeën. Je kunt ze niet tegenhouden en geven je lichaam een steuntje om de baby naar buiten te drukken. Persweeën zorgen dan ook voor de geboorte van je kindje.

Naweeën: na de geboorte zorgen naweeën voor de nageboorte.

Ik heb weeën. Wanneer moet ik de verloskundige bellen?

Als je denkt dat de bevalling bezig is, bel je ons op. Meestal is dat wanneer je ontsluitingsweeën hebt. De belinstructies worden tijdens de controles persoonlijk afgestemd. Bij twijfel mag je natuurlijk altijd bellen!

Nadat je gebeld hebt komen wij thuis langs om te beoordelen of de bevalling inderdaad begonnen is. Dit beoordelen we door verschillende onderzoeken te doen, zoals het voelen naar het aantal centimeter ontsluiting. Bij zowel een thuisbevalling als ziekenhuisbevalling blijf je meestal nog even thuis om de weeën op te vangen. Wij bekijken daarna wanneer het tijd is om, indien gewenst, naar het ziekenhuis te gaan. Als het zover is, gaan we met je mee. In ons werkgebied (gemeente Tholen) heb je de keuze om thuis te bevallen of poliklinisch in het Moederkindcentrum in Bergen op Zoom of het van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland. Wij bellen de kraamverzorgende die ons tijdens de bevalling gaat assisteren. In het ziekenhuis worden we ook vaak geassisteerd door een verpleegkundige.

Mijn vliezen breken. Wanneer moet ik de verloskundige bellen?

Probeer wat op te vangen of bewaar het natte verband. Bij helder vruchtwater bel je ons tussen 08:00 en 22:00 uur. Bij groen of bruinig vruchtwater bel je ons meteen, ongeacht het tijdstip. Wanneer het hoofdje aan het eind van de zwangerschap nog niet is ingedaald kan het zijn dat wij tijdens het spreekuur ander beladvies geven ten aanzien van het breken van de vliezen. Hierbij geld ook, bij twijfel of ongerustheid altijd bellen.

Heb je nog vragen over weeën of de bevalling? Aarzel niet om ze tijdens het spreekuur te stellen! We snappen dat een bevalling best spannend is en geven graag antwoord op al je vragen.


Terug naar nieuwsoverzicht