Slik elke dag foliumzuur als je zwanger wilt worden

Bijgewerkt : 17 juli 2019

Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je zwanger wilt worden raden wij je dan ook aan om 1 tablet foliumzuur per dag te slikken. Begin hier 4 weken voordat je zwanger kunt worden mee. Als je 10 weken zwanger bent kan je stoppen met het innemen van foliumzuur. Foliumzuur wordt ook wel eens vitamine B11 of folaat genoemd.

Groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel bevatten foliumzuur. Via je normale voeding krijg je dit echter niet genoeg binnen. Vandaar ons advies om dit met tabletten aan te vullen. Foliumzuur slikken heeft veel voordelen. Zo is de kans dat je een kindje met een ernstige handicap, bijvoorbeeld een open ruggetje, krijgt kleiner. Daarnaast is het nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Je lichaam doet er ongeveer 4 weken over om genoeg foliumzuur op te bouwen. Vandaar dat je al een tijdje voordat je zwanger wordt met slikken kunt beginnen. Wordt je niet snel zwanger; dan is foliumzuur niet schadelijk voor je lichaam. Ook als je al zwanger bent en nog niet met slikken begonnen bent, kan je alsnog foliumzuur innemen.

Waar koop ik foliumzuur?

Foliumzuur koop je zonder doktersrecept bij de drogist of apotheek in tabletten van 400 en 500 microgram. Als je op recept extra vitamine B12 slikt, kan het zijn dat je beter geen extra foliumzuur slikt. Ook in multivitaminen voor zwangere vrouwen zit foliumzuur. Als je eerder een kind met een open ruggetje, open schedel of epilepsie gehad hebt, kunnen wij je aanraden om een hogere dosis in te nemen. Uiteraard bespreken wij dit tijdens het spreekuur met je.


Terug naar nieuwsoverzicht