Een dag uit het leven van verloskundige Tara

Geplaatst op : 1 maart 2019

± 17.00 uur

Ik neem om 17.00 uur de dienst over van mijn collega. Telefonisch dragen we alle bijzonderheden van de afgelopen dienst over. Mijn dienst begint rustig en morgen staan er drie kraamvisites gepland. Dat betekent dat ik na het ophalen van de dienstspullen weer naar huis ga. Onderweg in de auto bedenk ik nog even een boodschap in de supermarkt te gaan halen, als de diensttelefoon rinkelt.

± 18.00 uur

Mevrouw X belt me op dat ze vandaag haar kindje minimaal heeft voelen bewegen en zich hierom zorgen maakt. Ze is op dit moment 38 weken zwanger en normaal is het kind in haar buik erg druk. Aangezien ik in de auto zit geef ik aan dat ik over 5 minuten bij haar thuis langskom om wat controles te doen. De controles geven geen reden tot onrust, maar voor de zekerheid stuur ik mevrouw naar het Moeder & Kindcentrum in Bergen op Zoom voor een hartfilmpje en vruchtwatermeting. Ondertussen ga ik door naar de supermarkt om nog even snel de boodschap te gaan halen. Terug thuis krijg ik een telefoontje van de verloskundige uit het Moeder & Kindcentrum dat bij mevrouw X alle controles goed waren. Ze gaat met een gerust hart weer terug naar huis.

± 18.00 uur

De rest van de avond is de diensttelefoon erg stil. Ik besluit op tijd naar bed te gaan, want ik weet immers nooit wat de nacht zal brengen. Voordat ik naar bed ga smeer ik alvast mijn boterhammen voor de volgende dag en leg ik kleding klaar die ik vlug kan aantrekken.

18.00 – 05.30 uur

´s Ochtends om 05.30 uur wordt ik gebeld door de man van mevrouw Z. Rond 02.00 uur zijn de weeën begonnen. In het begin waren ze nog wat onregelmatig en kort van duur, maar sinds anderhalf uur zet de weeën elke 5 minuten op. Mevrouw Z wil graag in het Moeder & Kindcentrum bevallen. We spreken via de telefoon af dat ik eerst nog even thuis langskom om te kijken in welk stadium van de bevalling mevrouw zich bevind. Ik spring gauw uit bed, trek mijn kleding aan die ik al op de overloop had klaargelegd, neem mijn belegde boterhammen mee en ga vlug naar mijn auto. Onderweg naar de auto check ik nog even dubbel het adres en de wensen van mevrouw Z en haar man over de bevalling.

± 06.00 uur

Ongeveer een half uur na het telefoongesprek kom ik aan bij mevrouw Z. Daar aangekomen zie ik al meteen dat de bevalling goed is begonnen. Ik doe wat controles waarna we samen besluiten richting het Moeder & Kindcentrum te gaan. De grote zus van de aankomende baby wordt opgevangen door oma. Die was ondertussen ook al uit bed gebeld.

± 10.00 uur

In het Moeder & Kindcentrum verloopt de bevalling verder erg voorspoedig. Om 10.09 uur wordt een prachtige roze wolk van een baby geboren! Een meisje, daar hoopte de grote zus nog wel zo erg op!

± 12.00 uur

Even na twaalven vertrek ik uit het Moeder & Kindcentrum. Mevrouw Z, haar man en hun pasgeboren dochter zijn nog even aan het uitrusten van de bevalling, waarna zij samen met de kraamzorg richting huis vertrekken. Een spannend moment, want dan kan de grote zus thuis haar kleine zusje eindelijk gaan ontmoeten!

± 13.00 – 15.00 uur

Ik heb voor het rustuur in de middag nog net de tijd om één visite te doen. Bij aankomst wordt me meteen door de kraamzorg een bakje koffie aangeboden. Dat lijkt me héérlijk. Als kers op de taart wordt me ook een plak cake met muisjes bij aangeboden. Vooruit, af en toe mag ik hier wel ja op zeggen. Morgen komt de sportschool wel weer 🙂

Ik drink samen met de kraamvrouw, haar man en de kraamzorg een bakje koffie. We bespreken ondertussen hoe het gaat en maken gezamenlijk een plan voor de aankomende dagen. Na de visite ga ik naar de praktijk om wat administratieve zaken uit te voeren. Na het rustuur loop ik de andere twee kraamvisites.

± 16.00 uur

Na de visites ga ik snel even naar huis toe voor een warme douche. Dat moet heel snel, want om 17.00 uur draag ik de dienst over aan mijn collega en begint mijn avondspreekuur.

± 17.00 – 20.30 uur

Ik houd tot 20.30 uur spreekuur en vertrek dan naar huis. Moe, maar voldaan!


Terug naar nieuwsoverzicht