Waarom je zou moeten kiezen voor borstvoeding

Bijgewerkt : 26 juni 2018

Borstvoeding kent eigenlijk alleen maar voordelen. De melk is – anders dan kunstvoeding – helemaal voor jouw baby op maat gemaakt. Zo zit moedermelk vol goede stoffen die je kindje beschermen tegen infecties en ziekten. Maar ook voor jouzelf als moeder zitten er voordelen aan borstvoeding.

Mede door moedermelk geef je je baby een vliegende start! Moedermelk bevat stoffen die o.a. beschermen tegen atopisch eczeem, allergieën, acute middenoorontsteking, infecties, diabetes type 2 (vroeger ouderdomssuiker genoemd), obesitas en coeliakie. Hoe langer je baby moedermelk krijgt, hoe meer voordelen. Je kind heeft er jaren voordeel van!
Moedermelk is beter te verteren dan dierlijke of kunstmelk. Dat komt omdat moedermelk een enzym bevat dat bijdraagt aan het verteringsproces.

Hoe lang kan je borstvoeding geven?

Je kunt je baby sowieso tot 6 maanden (26 weken) na de geboorte voeden met moedermelk. Daarna kun je langzaamaan met vast voedsel beginnen.

De voordelen voor jou

79% van de Nederlandse moeders startte in 2005 met het geven van borstvoeding. Na een maand krijgt nog 54% van de baby’s moedermelk. Het is dus absoluut niet vreemd om borstvoeding te geven. Tijdens het voeden ontstaat een unieke hechting tussen moeder en kind: mooi toch!

Het aanmaken van moedermelk kost de nodige energie; zo’n 500 kilocalorieën per dag. Moeders die zelf voeden zijn daardoor over het algemeen sneller op hun oude gewicht. Natuurlijk moeten de extra calorieën die het aanmaken van moedermelk kosten betaald worden; maar doordat deze kosten minimaal zijn kun je toch zeggen dat kunstvoeding duurder is dan borstvoeding.

Vanaf € 20,- kun je een goedwerkend kolf aanschaffen. Een goede kolf gaat lang mee en is dus een goede investering. Let op: koop geen kolf van een kunstvoedingfabrikant. Deze blijken vaak inefficiënt en soms zelfs pijnlijk in gebruik.

Bron: www.borstvoeding.com


Terug naar nieuwsoverzicht