Baby op komst? Lees hoe je kunt besparen

Bijgewerkt : 25 januari 2017

Het krijgen van een kind heeft niet alleen consequenties voor je dagelijkse leven. Ook financieel verandert er het nodige. Wij geven je graag enkele tips over hoe je hier en daar kunt besparen.

Zet alles op een rijtje: kun je besparen?

In gezinnen is het vaak zo dat er meerdere personen zijn die inkomsten binnenbrengen. Het opstellen van een begroting geeft je inzicht in inkomsten en uitgaven. Stel per maand een begroting op. Inventariseer alle inkomsten, vergeet ook de kinderbijslag en toeslagen niet! Kijk naar alle kosten: rekeningen, abonnementen, schulden en bewaar alle aankoopbonnetjes. Bekijk regelmatig als gezin hoe je kunt bezuinigen.

Ga slim om met je huis

Is het wel echt nodig om die trui na één dag dragen uit te wassen? Ga in huis zuinig om met het verbruik van water, elektriciteit en gas. Kleine dingen kunnen al van grote invloed zijn op de energierekening. Dus kort die douchebeurt een paar minuten in, kies voor spaarlampen, laat lampen niet onnodig branden en koop geen speelgoed met batterijen of accu.

Consuminderen: wat heb je echt nodig?

Wist je dat de minimale kosten van het eten voor een kind van 1-3 jaar gemiddeld €2,28 per dag zijn? Vergeleken daarmee is een warme maaltijd voor een echtpaar (m/v, 65-) van €4,58 een stuk duurder. Om te besparen op je dagelijkse boodschappen is het daarom slim om de aanbiedingen van de supermarkt in de gaten te houden. Installeer bijvoorbeeld een app op je telefoon zodat je automatisch een overzicht van de wekelijkse aanbiedingen krijgt of check de reclamefolders.

Huismerken zijn vaak net zo goed als de duurdere A-merken. Kook en pureer het eten van je baby zelf. Goedkoper dan de dure babyvoedingen in een potje en nog veel lekkerder ook.

Kinderen groeien snel uit hun kleding. Het is daarom zonde om de volle pond te betalen voor dat ene jurkje of stoere boxpakje als je ukkie het binnen een paar maanden al weer ontgroeit is. Een goedkoper alternatief is de aanschaf van mooie tweedehands of outletkleding.

Volgens het Nibud zijn de eenmalige kosten voor een babyuitzet als volgt: kleding €99,50, verzorging €170,90 en de inrichting van de babykamer €372,50. Totaal komt dat op €642,90. Heb je familie of vrienden die recent een kleine hebben gehad? Informeer eens of je spulletjes kunt overnemen. Veel babyproducten worden slechts kort gebruikt en zijn daardoor nog zo goed als nieuw.

Neem je verzekeringspakket onder de loep

Verzekeringen zijn belangrijk, maar vaak wel een grote kostenpost. Het is daarom een goed idee om je verzekeringspakket onder de loep te nemen. Als je een begroting hebt opgesteld weet je waarschijnlijk al precies wat je per maand kwijt bent.


Terug naar nieuwsoverzicht