Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn: de oorzaak en behandeling

Bijgewerkt : 04 december 2018

Als je zwanger bent kunt je last hebben van pijn in je rug en bekken (bekkeninstabiliteit). De klachten en plek waar het pijn doet, zijn per persoon heel verschillend. Je bekken en zwanger zijn: hoe zit dat precies? In deze blog vertellen wij je meer.

Het weefsel in de gewrichten van het bekken ‘verweekt’ als je zwanger bent. Dat komt omdat er tijdens de zwangerschap mogelijk meer vocht in de bekkengewrichten en gewrichtsbanden wordt aangemaakt. Hierdoor kan de stand van je dwarse buikspieren veranderen. Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.

Traplopen, fietsen, bukken, niezen en zelfs zitten gaat tijdens je zwangerschap anders dan je gewend bent. De veranderingen die tijdens je zwangerschap in je lichaam optreden, vragen de nodige aanpassingen. Je zult hier en daar een stapje terug moeten doen. Ga je te lang door met het belasten van je lichaam dan dat je eigenlijk aankan, dan kan je last krijgen van je rug en bekken. Pak daarom regelmatig je momenten van rust. Als je klachten erger worden of maar aanhouden kun je bij een bekkenfysiotherapeut langsgaan.

Het bekken na de zwangerschap

Bekkenpijn kan ook pas ná de bevalling ontstaan. Oorzaken hiervan kunnen zijn: persduur, expressie op de buik tijdens het persen, een vacuüm bevalling of een hoge tangverlossing.

Bekkenpijn waar je tijdens de zwangerschap last van had, kan na de geboorte opeens weg zijn. Het gewicht en de ligging van je baby konden hier de oorzaak van zijn. Soms houdt de bekkenpijn echter na de bevalling aan. Bouw je bezigheden langzaam op. Je bekkenbanden hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en de spieren rondom je bekken en in je lage rug moeten weer opnieuw leren samenwerken.


Terug naar nieuwsoverzicht