Zwanger en (hard) gevallen. Is dat erg?

Bijgewerkt : 31 oktober 2022

Met die steeds groter wordende buik is het helemaal niet zo vreemd dat je bang bent om te vallen tijdens je zwangerschap. Sommige zwangere vrouwen hebben last van duizeligheid of  flauwtes, wat de kans op een val vergroot. Onze verloskundige praktijk Sifra beantwoord uw vragen. 

Zwanger en gevallen in het eerste trimester

Tot de 12e week is je kindje nog zo klein dat het achter je schaambot zit. Hier zit het veilig en kan er weinig mee gebeuren. Sowieso zit je kind erg goed verpakt in de baarmoeder. Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.

Ben je echt hard gevallen tijdens je zwangerschap of heb je een harde stoot of trap op je buik gehad? Bel ons even op. Wij bespreken dan samen de situatie. Pas op met het gebruik van pijnstillers. Als je zwanger bent mag je namelijk niet alles gebruiken. Lees ook onze blog over Röntgenstralingen, pijnstillers en verdovingen tijdens je zwangerschap.

Later in je zwangerschap

Zodra je baby een groeispurt doormaakt zal je buik op een gegeven moment beter zichtbaar worden. Wanneer je later in de zwangerschap valt of een harde stoot op je buik krijgt is het slim om de verloskundige te bellen.

Hard gevallen tijdens je zwangerschap

Ook al zit je baby goed verpakt; een val tijdens je zwangerschap kan verkeerd uitpakken. Let op of je de baby voelt bewegen. Vertrouw je het niet? Bel ons op. Ook midden in de nacht.

In onderling overleg kunnen wij besluiten om een controle uit te voeren. We voeren een echo uit en luisteren dan naar het hartje van de baby. Ook prikken we in sommige gevallen bloed om te bekijken of er door de klap geen bloed van jouzelf bij het kindje terecht is gekomen.


Terug naar nieuwsoverzicht